• Columbia Apartments Remediation Project

    Columbia Apartments Remediation Project

  • Columbia Apartments Remediation Project

    Columbia Apartments Remediation Project

  • Columbia Apartments Remediation Project

    Columbia Apartments Remediation Project

  • Columbia Apartments Remediation Project

    Columbia Apartments Remediation Project

  • Columbia Apartments Remediation Project

    Columbia Apartments Remediation Project

  • Columbia Apartments Remediation Project

    Columbia Apartments Remediation Project

  • Columbia Apartments Remediation Project

    Columbia Apartments Remediation Project

Location

Nelson Street
Auckland CBD

Duration

16 months

Completion

December 2015

Value

Awarded $7.7 mill

Final $9.6 mill with variations

Contract

NZS 3910: 2013

The Project

The Columbia Apartments are a ‘high end’ apartment complex consisting of four x four storey buildings and 87 individual apartments in all.

The remedial works consisted of the following:

  • Deconstruction of existing monolithic cladding
  • Replacement of rotten timber framing
  • Construction of new gutters and roof
  • Removal/replacement of exterior windows and doors
  • Installation of RAB (rigid air barrier) and cavity
  • Structural strengthening to allow for new building façade
  • Rebuild/waterproofing of decks
  • Installation of new curtain wall facade

The entire complex had to be scaffolded and weather protective shrink-wrap encapsulation erected, including the roof. The existing monolithic cladding and the roof were deconstructed and rotten timber replaced.

As the roof and gutters were rebuilt, and RAB and the cavity were constructed, additional strengthening work was undertaken to the structure in order to accommodate increased loads associated with the new ‘thermasash’ curtain wall cladding.

The site was very constrained and separation between the public and the materials transfer areas was a significant challenge. To accommodate this, TBS Remcon devised an innovative method to load in unitised curtain wall panels which was accepted by the Principal and successfully implemented on site. This was integral to both speeding up the construction process and improving safety onsite through greater separation from the public.

Enquiries Welcome